15. februar je međunarodni dan dece obolele od raka

Screenshot_22Verovatnoća da dobiješ na lutriji je 1 u 175 miliona. Verovatnoća da dete dobije rak je 1 u 285.
15. februar je međunarodni dan dece obolele od raka. Ovaj dan u celom svetu naglašavu potrebu za globalne akcije u rešavanju rastućeg izazova ove nezarazne bolesti. Dečiji rak je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti dece.
Po istraživanjima IARC (The International Agency for Research on Cancer – www.iarc.fr) iz 2015. dečiji rak je porastu. Od sedamdesetih godina prošlog veka je taj broj, globalno za decu od 0-14 godina, porastao sa 165.000 na 215.000. Za tinejdžere od 15-19 godina, godišnje je broj novodijagnostikovanih 85.000. Pretpostavlja se da je taj broj i veći, jer mnoge zemlje, kao što je naša, nemaju registar za rak koji prati ovu populaciju. Srbija je prva u Evropi po broju dece sa Screenshot_33rakom.
Dečiji rak je manje učestao nego rak kod odraslih. Stopa preživljavanja je veća kod dece nego kod odraslih. U razvijenim zemljama stopa preživljavanja je 84%. U Srbiji je oko 70%. Veća stopa preživljavanja „je po visokoj ceni“, jer ostaju posledice lečenja.
Ne bi trebalo da geografska pripadnost i to da li je država bogata, umanji šansu za lek i priliku da dete živi. Ne postoji ništa strašnije nego da dete ima rak, ali nema ništa tragičnije od saznanja da lečenje za vaše dete nije isto za sve. Zašto? Jer živimo u pogrešnoj hemisferi? Ovo je surovi zločin prema deci.
Zato vas pozivamo da se edukujete i stvaramo uslove koji će značiti: Ranu dijagnostiku, lečenje i dugoročno praćenje posledica lečenja.
Briga o mladicama (bivšim pacijentima) i njihovom zdravlju u godinama posle lečenja je jednako važna kao i lečenje. Po evropskom strateškom planu za decu i tinejdžere sa rakom se ove dve stvari izjednačavaju, jer 95% mladica ima neku dugoročnu posledicu (problemi sa srcem, sterilitet, pojava sekundarnog maligniteta…).

 

Screenshot_11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien