BUDI SVOJ, NISI BROJ!

sove

 15. FEBRUAR JE MEĐUNARODNI DAN DECE OBOLELE OD RAKA

Ustanovljen je 2002. godine, od strane ICCCPO-a i SIOP-a. ICCCPO (www.icccpo.org) je međunarodna konfederacija roditeljskih udruženja nastala 1994. godine. ICCCPO okuplja 138 udruženja roditelja dece lečene od raka iz 38 zemalja.
SIOP (www.siop.org)  je svetska asocijacija pedijatrijskih onkologa koja postoji od 1969. godine. Zajedno sa ICCCPO sarađuju i daju preporuke, kako udruženjima tako i medicinskim stručnjacima. 
U Srbiji se ovaj datum obeležava od 2002. godine. Udruženje roditelja dece lečene od raka Čika Boca (www.cikaboca.org) je prošle godine sa MladiCama organizovalo uspešnu akciju „Ćelav sam, pa šta?“

Ovog 15.2. naša akcija, akcija Čika Boce i MladiCa, uz pomoć prijatelja iz srodnih udruženja Zvončica i Uvek sa decom se zove BUDI SVOJ, NISI BROJ!.
Ovako smo događaj nazvali iz razloga jer je po podacima Instituta za javno zdravlje “Jovan Jovanović Batut” kao nadležnoj insitituciji koja vodi Registar za rak, tokom 2013. godine evidentirano 339 dece uzrasta od 0-18 godina.  Srbija ima Registar za rak, koji će se, nadamo se, razviti po ugledu na one u razvijenim zemljama Evrope.

Pokloni malo svog vremena i dodji u subotu 15.2.2014. u 10:15h na plato Đoke Vještice (ispred Beograđanke) i u 11:00 u Park Milutina Milankovića gde se okupljamo i pišemo poruke podrške deci koja se trenutno leče od raka na dečjim onkologijama u Beogradu i Srbiji. Prolaznicima ćemo deliti zlatne balone i zlatne mašnice. Zlatne mašnice (riboni) su svetsko obeležje dečjeg kancera.
Cilj je da masovnim okupljanjem i zadržavanjem ne dužim od 15 minuta pošaljemo snažnu podršku deci i mladima koji se trenutno leče, da mislimo na njih, kao i poruku drugima da ne smemo okretati glavu i ignorisati decu i mlade koj se leče od raka.


U holu “Stadion Shoping centra Voždovac” u 12:00 pridružuju nam se bubnjari Dragoljuba Đuričića i mladi Masterblastersi iz prve škole za pop i rok muziku sa programom do 15:00.
Ovaj dan je dan za slanje poruka podrške onima koji se trenutno leče. Takođe je i dan kada ćemo po preporuci ICCCPO i SIOP ukazati i na važnost i značaj rane dijagnostike, ukazujući na potencijalne rane  simptome. Rani simptomi na koje treba obratiti pažnju su:

flajeri.


Više  o akciji možete pogledati i na  facebook stranici  http://tiny.cc/olorax   ili nas pozovite na tel 011 405 94 14.
E-mail: mladice@radio-mladice.rs i jovana@cikaboca.org
Čika Boca (www.cikaboca.org) i Radio Mladice (www.mladice.org)

PRIDRUŽITE NAM SE!

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien