Dan mladih 12. 08. 2015.

slike (24)Prijatelji iz Udruženja studenata sa hendikepom (USH) su nas pozvali da sa njima i brojnim organizacijama mladih (AS centar, Mensa, Ekoloska disciplina, Društvo za akademski razvoj, Mreža za mentalno zdravlje i mnogi drugi) iz Srbije obeležimo u sredu 12. 08. 2015.  Međunarodni Dan mladih na platou ispred tržnog centra “Ušće” u organizaciji Kancelarije za mlade i saradnju sa udruženjima.

Cilj ovog događaja je skretanje pažnje na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika i studenata.Događaj je počeo nešto posle 14h, nastupom grupe Glee. Nakon njih, muziku je puštao dj sa Naxi radija. Dan je bio prevruć, štandovi su nam bili na suncu, mi pobegli ispod drveća (“mi” se odnosi na sve mlade) tako da smo se ozbiljno zapitali zašto Dan mladih nije u martu ili aprilu (šta da radimo, mladost i tolerancija vrućine ostadoše u krevetu). U planu su bile radionice, takmičenje u košarci, streličarstvu i šahu, s tim što šah nigde nismo videli, kao što smo od radionica videli samo prostor predviđen za njih. Ali videsmo auto Agencije za borbu protiv korupcije koji se okreće i ljude koji su ulazili u njega da bi se okretali.

Maja i Milkica, kao predstavnice MladiCa, bile smo na štandu Udruženja studenata sa hendikepom zajedno sa još tri njihova člana. slike (1)Sa njima delimo borbu protiv predrasuda, sažaljenja, nerazumevanja, kao i borbu za inkluziju i uključivanje u društvo. Primetile sam da nas je začudilo što popriličan broj posetilaca i mladih iz raznih udruženja prešlo “barijeru”, razgovaralo sa nama i učestvovalo u našim igricama da crtaju sa povezom preko očiju ili naprave nešto od plastelina. Zapravo, dok pišemo ovo, uopšte nam nije jasno šta je tu čudno. Mi se i borimo za inkluziju i ravnopravnost, što me je začudilo što nas neko ne gleda kao niža bića? Pa, bilo je posetilaca koji su sa “bezbedne” udaljenosti gledali naš štand i izbegavali da nastave razgovor koji iniciramo. Navika da nas gledaju kao “niža” bića je prouzrokovala predrasude kod nas, kojih smo se rešile tokom jučerašnje manifestacije. Moramo da naglasimo da je naš štand bio izuzetno posećen i da je privukao pažnju kako prolaznika, tako i slike (7)učesnika manifestacije sa drugih štandova. Mislimo da ih je zaintrigirala originalnost naših igrica. Stavili bismo im maramu preko očiju, a onda zadali da nešto nacrtaju ili naprave neku figuricu od plastelina. Dopalo im se da na ovaj način iskažu svoju kreativnost. Uz igrice smo uspeli da im predstavimo rad naša dva udruženja i da im ukažemo za šta se borimo i zalažemo. Što se tiče crtanja sa povezom preko očiju, slikarke su se najbolje snašle, ali ni “amateri” iz Društva za akademski razvoj, Sportskog udruženja osoba sa invaliditetom Pobednik (između ostalog, drvo jabuka je posvetio nama Mladicama), Mreže za mentalno zdravlje i mnogi drugi nisu bili loši.

slike (15)Održavanje ovakvih manifestacija je veoma bitno jer doprinosi razvijanju svesti o problemima sa kojima se mladi suočavaju u društvu, ali i čini da se međusobno upoznajemo, udružujemo i zajedno preduzimamo mere u cilju rešavanja problema.

Upoznale smo mnogo ljudi, odlično se zabavile, nadamo se nekim budućim akcijama i zajedničkom radu sa njima, a puno hvala USH-u što su nas pozvali da sa njima proslavimo Dan mladih.

Maja Jakovljević i Milkica Dimitrijević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien