KORONAVIRUS I MLADI SUOČENI SA RAKOM

Izolacija, dezinfekcija, pranje ruku, kontakti sa drugima svedeni na minimum – ove preventivne mere su uveliko svakodnevnica deci i mladima koji se leče od raka i njihovim porodicama. Hemioterapija i radioterapija dovode do slabljenja imunog sistema te su onkološki pacijenti u većem riziku od raznih infekcija koje mogu ugroziti njihove živote. Šta za njih znači ova pandemija?

Sve ono čega su se do sad pridržavali uz još više pažnje i opreza. I bez ove pandemije onkološki pacijenti i članovi njihove porodice su izbegavali gužve, fizičke kontakte sa drugima, vodili računa o dezinfekciji svojih stanova, kuća, nosili zaštitne maske. Ali, cela ova situacija donosi dodatni rizik i zato je važno da se svi pridržavamo preventivnih mera jer ćemo tako i njih zaštititi.

Tokom lečenja, deca i mladi oboleli od raka nisu sve vreme u bolnici. Odlaze kućama između terapija. U ovim uslovima je odlazak na terapiju ili kući sa terapije potencijalno rizično. Lekari sa odeljenja i institucija u kojima se leče deca i mladi oboleli od raka su doneli propise u vezi sa ovom situacijom i najbolje je da se konsultujete sa njima ukoliko se vi ili član vaše porodice leči od raka.

Ukoliko su kod kuće između terapija, izlazak ukućana do prodavnice nosi veliki rizik. Zato, ako ste komšije, drug ili drugarica nekome ko se leči od raka, ponudite da odlazite do prodavnice umesto njihovih ukućana, uz poštovanje svih preventivnih mera kako biste zaštitili i sebe i njih.

Ne idite im u posetu. Ima mnogo sadržaja na internetu koje možete da gledate i komentarišete, onlajn knjiga koje možete da pročitate (a i svi imamo knjige u kućnim bibliotekama koje nismo pročitali). Pošto se nastava odvija onlajn, deci i mladima koji se leče od raka može to značiti jer će manje gradiva propustiti.

Ovo vanredno stanje je situacija u kojoj smo svi u sličnoj poziciji i možemo jedni drugima da budemo bolja podrška. Možemo mnogo bolje da sagledamo i razumemo situaciju u kojoj se nalaze deca i mladi oboleli od raka. Video pozivi, dopisivanja, realno, ne mogu da zamene zagrljaj, ali su odličan način za druženje u ovim uslovima. Biće vremena i prilike i za njih, pregurajmo ovo zajedno. Pridržavajmo se preventivnih mera jer tako štitimo jedni druge.

Covid-19 je doneo vanrednu situaciju i u redu je da se osećamo uplašeno, anksiozno, nesigurno, uspaničeno. Važno je da pričamo o tome kako bismo što bolje prebrodili ovo. Za mlade koji se leče od raka postoji onlajn vršnjačko savetovalište na www.mladice.org . Pišite nam, tu smo.

Za sve nas, brojevi za dodatnu psihološku podršku su na

 

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien