Miličine impresije iz Rima

Moje impresije iz Rima.

Prošle nedelje smo mi MladiCe, zajedno sa „matorima“ iz Čika Boce, posetili Rim.

Na ovom putovanju je učestvovalo nas osmoro, i smatram da nam je svima dobrodošla ta prilika da izvučemo još malo zabave i avanture iz ovog leta, i još na nekoliko trenutaka zaboravimo školu, fakultet, posao i obaveze uopšte. U Rim smo krenuli onako, rock and roll, što bi Vlada rekao, samo sa po jednom torbom na leđima i pasošem u rukama.

micaMeni se ovaj način putovanja dopao jer sam po prvi put u svom životu otišla negde bez velikog kofera koji bih samo vukla okolo, i shvatila koliko nepotrebnih stvari inače nosim kada krenem na put. Putovali smo avionom, i, kao pravi avanturisti, proveli noć na aerodromu u Italiji. To je, takođe, bilo novo iskustvo za većinu MladiCa. Pričali smo i zezali se celu noć, okruženi nepoznatim ljudima iz ko zna kojih sve država. Ujutru, uhvatili smo prvi jutarnji autobus i avantura je zvanično počela. Veoma mi se dopada arhitektura Rima. Sve je u nekom antičkom stilu, a potpuno očuvano i fascinantno. Koristeći se mapom (a bogami i navigacijom), uputili smo se ka našoj prvoj destinaciji – Koloseumu. Mislim da definitivno nikada neću zaboraviti svoje ushićenje kada smo konačno u daljini ugledali poznate obrise ovog čuvenog amfiteatra. I stvarno je odličan osećaj kada se nalaziš ispred tako čuvene građevine koju si do tada viđao samo na fotografijama. Koloseum je ujedno i ono što mi se od svih znamenitosti u Rimu najviše dopalo. Ne smem nikako da zaboravim da spomenem to kako smo odspavali jednu partiju upravo ispred Koloseuma, što se i dalo očekivati posle neprospavane noći. Nakon toga, nastavili smo da istražujemo po Rimu i otišli do stana u kom smo bili smešteni. Pošto smo se već našli u Italiji, prijele su nam se špagete pa smo rešili da odemo u nabavku u obližnji market i tamo se zadržali skoro dva sata, tako da nas je Vlada dočekao sa pitanjem „Da li je u Firenci jeftinije pa ste skoknuli do tamo?“ Ono što je još zanimljivije je to da smo, umesto sosa za špagete, kupili paradajz sok. Ipak, uspeli smo da od toga nešto napravimo, ispostavilo se da su MladiCe izvrsni kuvari. Kad smo već kod toga, ovih pet dana u Rimu smo se oprobali u spremanju „kordon blu-a“, palačinki, kuvanju supice, i kao vrhunac svega – slatkog kupusa. Jeli smo i italijansku picu, kebab, i neke žitarice i biljčice neidentifikovanog porekla. Sjajno smo se snašli u komunikaciji sa stranicima i sa snalaženjem po gradu i javnom prevozu. Nešto što je pomalo neobično, a dopalo mi se, je to da je Rim preplavljen „vespama“. Ulicama neprestano prolaze ljudi na ovim motorčićima koje masovno se koriste kao vid prevoza.

Jedan dan smo otišli da posetimo drugare u roditeljskoj kući za decu obolelu od raka „Petar Pan“. Čak i pored jezičke barijere, odmah smo se zbližili i sa decom i sa volonterima. Razmenili smo iskustva pričom o radu i zadatku MladiCa, a saslušali smo i ono što oni imaju nama da kažu. Mislim da je ovo bilo jako korisno iskustvo i da će nam značiti u daljem radu. Ostavili smo lep utisak na italijanske MladiCe i ja se nadam nekom vidu saradnje sa njima u budućnosti.

mica-koloseumPored Koloseuma koji smo obišli i spolja i iznutra, posetili smo i Panteon, Španski trg, sedeli na španskim stepenicima, prepešačili Stari Rim, obišli Vatikan i katedralu Svetog Petra, brojne muzeje i bazilike, zamak svetog anđela, Fontanu di Trevi, arheološka nalazišta, Sikstinsku kapelu… Stvarno mi se mnogo dopalo sve što smo videli i ponosna sam što smo uspeli da obiđemo baš sve što smo planirali. Atmosfera je bila prijatna od početka do kraja. Družili smo se, šalili, bili mladi. Večeri smo provodili igrajući asocijacije, ili samo uz muziku, priču i sabiranje utisaka. Šale koje smo zbijali je trebalo beležiti, jer mislim da se stvarno više ne ponavljaju. Jedna od stvari koja je obeležila ovo naše putovanje je svakako ona koju smo mi nazvali „selfie šipka“. To je nekakav štap na koji pričvrstiš telefon/aparat i praviš selfije svugde. Mi je nismo koristili, ali smo bili okruženi ljudima koji su neprestano pravili selfije oko nas pa nam je bilo prilično zanimljivo. Još jedna zanimljivost je da smo se slučajno našli na nekoliko venčanja, a prisustvovali smo i raskidu, a zatim i veridbi. MladiCe uvek i svugde. Verenički par je čak dobio i aplauz od nas MladiCa. Sviđa mi se to što je Rim prepun turista i mesta na kojima, pored italijanske, možeš upoznati i druge kulture.

Srećna sam što nam je Čika Boca omogućio ovu avanturu u kojoj smo se mnogo dobro proveli. Na kraju krajeva, sa pravim ljudima nije važno mesto na kojem se nalaziš.

Milica Šimonović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien