MladiCe na V ICCCPO evropskom sastanku u Valensiji, maj 2014.

icccpo

Od 16-18. maja u Valensiji održan je V sastanak evropskih članica ICCCPO-a na kome su među učesnicima bile i MladiCe.

Naši domaćini su bili ljudi iz Španske federacije udruženja roditelja dece obolele od raka (Federacion Española de Padres del Ninos con Cancer – F.E.P.N.C. www.cancerinfantil.org).

Sastanak je počeo slavljem – obeleženo je 20 godina od osnivanja ICCCPO-a u Valensiji i tom prilikom smo se bolje upoznali sa radom ICCCPO-a kroz svaku godinu, od osnivanja do sada.

Prisustvovali smo raznim predavanjima, upoznali se sa planovima SIOP-a i ustanovili da je saradnja roditeljskih udruženja i pedijatrijskih onkologa veoma važna za uspešno lečenje dece. Takođe, predstavljeni su nam i novi projekti čiji su ciljevi poboljšanje pružanja zdravstvenih usluga širom Evrope, istraživanje da li se na osnovu genetskog testiranja mogu predvideti recidiv i dugoročne posledice lečenja, kao i projekat čiji je cilj uspostavljanje uputstva o dugoročnom praćenju nakon završetka lečenja.

Survajveri (mladiCe i seniCe) su sastančili i odvojeno od roditelja i lekara. Na jednom sastanku smo se upoznali sa grupama mladiCa iz Austrije, Grčke, Španije, Švedske, Švajcarske, Rumunije, Holandije i sa njihovim radom, mladiCe BiH i iz Hrvatske već poznajemo, a uspeli smo i da se dogovorimo kako ćemo komunicirati ubuduće.

Predstavnici MladiCa u Valensiji bili su Miloš i Milkica. Oni su prezentovali rad svoje neformalne grupe i oduševili učesnike petogevropskog ICCCPO sastanka. Na neke učesnike je najveći utisak ostavio spot akcije “Budi svoj nisi broj!”, na neke radio, a neki će našu prezentaciju pamtiti po “vaspitnoj ćuški”. Nakon prezentacije razmenili smo kontakte sa brojnim učesnicima, a među brojnim pohvalama bila je i ta da ćemo služiti kao inspiracija grupama mladiCa iz drugih evropskih i vanevropskih država.

Na kraju sastanka pokušali smo da izaberemo 3 teme sastanka za iduću godinu i shvatili smo da od psihosocijalne podrške, dugoročnog praćenja nakon lečenja i podizanja kvaliteta života, otkrivanje uzroka dečijeg raka i prevencije gde je moguće, palijativne nege i ostalih se ne mogu izdvojiti najvažnije. Sve su važne.

Vratili smo se puni utisaka, novih znanja i motivacije.

Pratite našu fb stranicu MladiCe, tviter @MladiCe, kao i sajt, uskoro ćete moći da pročitate lične doživljaje mladiCa sa ovog sastanka.

Ovde možete pogledati našu prezentaciju iz Valensije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien