Praćenje survajvera dečijeg raka

Monitoring survajvera dečijeg raka

Svi odrasli survajveri dečijeg raka zajedno sa doktorom opšte prakse treba da budu upoznati sa dijagnozom i terapijama. To treba da obezbedi upoznavanje sa mogućim rizicima po zdravlje.

Treba da postoji vodič ili preporuke za praćenje ovih pacijenata.:

·         Svi survajveri treba da budu edukovani o zdravim stilovima života kao minimiziranje efekata gojaznosti i uticaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti  i rizik od maligniteta povezan sa gojaznošću.

·         Survajveri koji su primali anthracycline (Daunorubicin Doxorubicin Epirubicin Idarubicin Mitoxantrone) treba da rade ehokardiogram i EKG svake pete godine

·         Osobe ženskog pola kojima je zračen grudni koš trebalo bi da urade mamografiju ili MRI (magnetna rezonanca) do 25 godine.

·         Survajveri kojima je zračena glava bi trebali da se testiraju na beningne meningiomame sa MRI posle 10 godina praćenja.

·         Ako su survajveri imali zračenje mozga ili štitine žlezde moraju da testiraju štitnu žlezdu ultrazvukom posle 5 godina praćenja i da se prate funkcije štitne žlezde (T4 i TSH)

Sterilitet i praćenje

Ženski survajveri mogu da imaju rizik od steriliteta i rane menopauze. Poremećaj menstrualnog ciklusa i funkciju jajnika treba stalno pratiti. Što se tiče muških survajvera, lakše je praćenje jer se vrši analaiza spremograma.

Ženski survajveri koji su primali antracikline tokom lečenja, tokom trudnoće treba da prate funkciju srca.

Ženski survajveri kojima je zračena karlica moraju znati za moguć rani gubitak trudnoće i prevremnog porođaja pa je potrebno obratiti pažnju tokom vođenja trudnoće.

 

http://www.bcmj.org/articles/need-long-term-follow-childhood-cancer-survivors-british-columbia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien