Prva internacionalna konvencija u Zagrebu

k1Od 20-24. avgusta 2015. bili smo učesnici Prve internacionalne konvencije mladih lečenih od raka na Sljemenu, u Zagrebu koju su organizovali Mladi Krijesnice. Ukupno je bilo 50 učesnika, a sa nama bili su i Mladice (survajveri) iz Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Slovačke, Bugarske, Rumunije, Španije, Švajcarske, Austrije i, naravno, domaćini iz Hrvatske.
Prvog dana, nakon smeštanja u odmaralištu Crvenog krsta, počeli smo sa timbilding aktivnostima kroz koje smo se upoznali, opustili i spremili za ozbiljan rad. Uveče su bile prezentovane države i rad survajverskih grupa.
Drugog dana smo na radionici o samopouzdanju naučili neke tehnike koje nam mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja, ali to je zaista proces koji se odvija tokom života. Nakon ručka, bila je radionica o lobiranju. Odmor od teškog umnog rada na tim radionicama omogućili su joga u šumi i pravljenje smoothie-ja, na kojima smo učestvovali podeljeni u dve grupe. Uveče, preostale survajverske grupe su prezentovale šta rade, a nakon toga usledila je salsa i karaoke žurka. Divan završetak dana.
Narednog dana bavili smo se dugoročnim fizičkim i psihičkim posledicama lečenja. Saznali smo moguće dugoročne posledice lečenja (sterilitet, problemi sa srcem…) i kako se verovatnoća za njihovo pojavljivanje može smanjiti fizičkom aktivnošću i životom bez cigareta. Od psiholoških efeketa lečenja, fokusirali smo se na PTSD (posttraumatski stresni poremećaj) i lični rast i razvoj. PTSD je sk6asvim normalna posledica zbog koje treba konsultovati psihologa i psihijatra po potrebi (važno: obraćanje psihologu, psihoterapeutu ili psihijatru je odraz osobe koja radi na sebi, rešavanju svojih problema i sopstvenom unapređivanju). Većina nas ima izrazit lični rast i razvoj zbog iskustva raka. Nakon ručka usledila je radionica o asertivnosti. Predveče smo krenuli u panoramski obilazak Zagreba i videli grad, ali nismo mnogo šetali tako da nismo osetili njegovu specifičnu energiju i to je jedna zamerkica za domaćine. Ali je provod nakon toga bio sjajan!
Četvrtog dana, Kejti iz organizacije Little people (naši domaćini u Rumuniji i Youth Cancer Europe) nas je naučila kako da organizujemo volonterske programe na odeljenjima. Tog dana, Dana otvorenih vrata, posetio nas je hrvatski Ministar zdravlja, predstavnik predsednice i predstavnica grada Zagreba, kao i ostali zainteresovani ljudi koji su hteli da vide kako konvencija izgleda i upoznaju se sa survajverima. Posle podne smo učili da pišemo projekte.
Petog dana smo propustili predavanje predstavnice Svetske zdravstvene organizacije jer smo morali da krenemo i žao nam je što nismo mogli da naučimo nešto od nje.
Konvencija je jedno veliko iskustvo više koje nam je donelo mnogo novih poznanstava, znanja, ideja, planova, razmenu iskustva i informacija sa evropskim Mladicama. Hvala puno domaćinima Mladima Krijesnice, kao i “matorima” Krijesnice.
Pre povratka u Beograd svratili smo u Novu Gradišku kod Bere koji nas je ispred udruženja “Hrabro dijete” pozvao u goste. Upoznali smo jedni druge bolje sa onim što radimo, posavetovali se. Ono što bih posebno izdvojila je kafa sa gradonačelnikom Nove Gradiške koji je došao bez novinara i pratnje ostalih gradskih čelnika i naše oduševljenje zbog toga! Veliko hvala i Beri, udruženju “Hrabro dijete” kao i gradonačelniku na gostoprimstvu.
Utisci su i dalje veliki, ali trudila sam se dragi čitaoci da vam prenesem najvažnije i što kraće. Slobodno komentarišite, pišite, pitajte… 🙂
Veliko hvala udruženju Čika Boca bez kojeg ne bismo otputovali na konvenciju i ne bismo bili bogatiji za ovo iskustvo. 🙂

Ovo smo mi Mladice Serbia:

One thought on “Prva internacionalna konvencija u Zagrebu

  1. Hvala Milkice na podrobnom izještaju.

    Drago mi je da vam je bilo lijepo. Vidimo se kod vas u aprilu 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien