ŠTA DECI POMAŽE, A ŠTA ODMAŽE KAD IM SE OBJAŠNJAVA KAKVU BOLEST IMAJU?

Posle iskustva lečenja raka, MladiCe govore o tome “ŠTA DECI POMAŽE, A ŠTA ODMAŽE KAD IM SE OBJAŠNJAVA KAKVU BOLEST IMAJU”:

MILKICA : Na ovo mi je malo teže da odgovorim jer sam bila već velika kad sam saznala od čega bolujem. Možda bi bilo najbolje deci kroz crtani film „Petar i zmaj“ reći dijagnozu. Tačnije, prvo reći detetu da u njegovom organizmu postoji nešto što može da mu naškodi (npr. Zli zmaj), onda, da postoji lek za to, koji mu se neće svideti jer zbog njega može da se ne oseća dobro, da mu opadne kosica i zbog kog će ga mnogo bockati, ali da će taj lek će uništiti tog „zmaja“  koji, bez leka, može da ga povredi još više. I treba reći detetu da bude hrabro, da jede i da, kad mu je najteže, pomisli kako ne želi da dopusti da ga zmaj pobedi. I posle toga onda pustiti detetu film.

MILOŠ: Pomaže kad kaže psiholog. On to zna bezbolno da kaže, ipak je to njegov/njen posao. Roditelji se brinu. Kada se brinu, pa plašljivim glasom, pogledom, pa se dete još vise uplaši. A kada se dete uplaši, onda se roditelji nerviraju i još vise plaše i tako sve u krug.

MILICA : Ono što bi trebalo da odrasli urade kada deci objašnjavaju kakvu bolest imaju jeste da im obrazlože i kažu sve što znaju o tome. Treba  da ih upozore da to jeste opasna bolest, ali da se leči. Deca treba da znaju da će im opasti kosa, ali takođe im treba reći da u većini slučajeva, posle lečenja izraste još lepša i bolja kosa. Treba ih upozoriti na mučnine, afte u ustima, slabost i slično, ali treba im objasniti da se sve to može prevazići. Najvažnije od svega jeste da znaju da se mogu izlečiti, ali da od samog početka čvrsto veruju u svoj oporavak i da budu pozitivni.

MARTINA: Mislim da odmaže laganje da to nije ništa strašno, da kosa ne opada, da je to normalno, da se ništa ne menja jer onda dete teže prihvati gubitak svega toga, a on je neminovan. Istina i samo istina do poslednjih detalja, a samo je različit način saopštavanja te istine.

NIKOLA : Pomaže to što znaju o čemu se radi, kakav je plan za izlečenje, a odmaže, možda to ako posle počinju mnogo da razmišljaju o tome, i da se sekiraju..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien