Učešće na treningu “Živa biblioteka”

IMG_20160613_191940Od 12-14. juna 2016. u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu održan je Nacionalni trening za organizatore Živih biblioteka u Srbiji. Organizator treninga je grupa Hajde da, a Mladice i udruženje Čika Boca su imali svoje predstavnice – Milkicu i Kaću, psihološkinju.

Prvo, šta je uopšte Živa biblioteka?

Živa biblioteka je specifična metodologija Saveta Evrope koja služi za borbu protiv diskriminacije, rasizma, ksenofobije, promovisanje ljudskih prava i ravnopravnosti. Specifičnost Žive biblioteke se ogleda u tome što su knjige ljudi koji pripadaju društveno podzastupljenim grupama, društvenim grupama koje su diskriminisane, prema kojima postoje predrasude i stereotipi. Na Živim bibliotekama Knjige mogu biti iznajmljene, a čitaoci ih „čitaju“, odnosno slušaju njihove priče. „Čitanjem“ živih Knjiga mnogo toga možemo da naučimo o društvenim grupama iz kojih su Knjige, o životu, o nama samima, a i da razbijemo predrasude koje imamo. Koordinator projekta Živa biblioteka u Srbiji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i realizuje ga u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu uz podršku Ministarstva omladine i sporta.

IMG_20160612_151138Što se tiče samog treninga, bio je veoma značajno iskustvo. Pored novih poznanstava sa učesnicima treninga iz različitih organizacija, za dva i po dana smo se bolje upoznali sa ljudskim pravima, istorijom i metodoloijom Žive biblioteke i da organizujemo Živu biblioteku, što  je zapravo najznačajnije jer je za to potrebno 2, 3 meseca. Praktično iskustvo nam je i donelo najviše znanja i pripremilo nas na ono što nas očekuje kad ih budemo organizovali. Živu biblioteku ćemo svakako iplementirati u naš dalji rad, nastavite da nas pratite.

Kad imate prilike, učestvujte u Živim bibliotekama, „pročitajte“ različite Knjige. Videćete da je to jedno veliko i posebno iskustvo. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

MladiCe PričaliCe
1
Potrebna ti je pomoć?
Zdravo!
Kako možemo da ti pomognemo?
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien